Judo Promotion Twente en Stichting Judosport Oost hebben de handen ineen geslagen en deze unieke samenwerking heeft geleid tot het grootste judospektakel van Twente: 1100 judoka’s met coaches uit Nederland, Duitsland, Canada, Polen, IJsland en Congo. Op het meetmoment zaterdag won Lucas van Velden (-60kg) zilver en haalde Rico Poppinhaus (-50kg) brons.

Het strijdtoneel is de Diekmanhal in Enschede. Voor de judoka’s -17 jaar is het een belangrijk toernooi, een nationaal meetmoment. De Judobond Nederland heeft twee toernooien in Nederland aangewezen als meetmoment: het internationaal Residentietoernooi in Den Haag en het Open Twents Judo Kampioenschap in Enschede. Op deze toernooien kun je je classificeren voor een vervolgtraject richting Europese – en Wereldkampioenschappen.

Nohade Riadi (Judo Promotion Twente), Carmen Dijkstra (THAG), Rico Poppinghaus (Stichting Judosport Oost), Lucas van Velden (Stichting Judosport Oost) en Rut Bouwhuis (Stichting Judosport Oost) zijn nu duidelijk in beeld bij de JBN. De judoka’s uit Twente die op het podium stonden ontvingen De Frits Hartman stimuleringsprijs.

Dit meetmoment werd zondag gevolgd door een internationaal toernooi met maar liefst 700 judoka’s voor de andere leeftijdsgroepen.

De samenwerking tussen clubs is belangrijk om dit soort topevenementen van de grond te krijgen. In dit geval helemaal: het toernooi werd pas 3 maanden geleden aan Judo Promotion Twente en Stichting Judosport Oost toegekend, terwijl zo’n evenement normaal een voorbereidingsfase kent van ongeveer 1 jaar. Daarnaast zijn ruim 100 vrijwilligers nodig om de zaal inrichting op- en af te bouwen, de jurytafels te bemannen, voor de weging, hoofdjury, kassa, catering, zaalwacht en ga zo maar door.

De judoka’s van de organiserende clubs deden natuurlijk ook mee en niet onverdienstelijk:

Zondag behaalt Thijmen Pereboom het goud in de klasse tot 55kg. Hugo Hesselink en Noa Roesthuis winnen het zilver en brons is voor Max Wegdam, Noura Hamad, Chloë Munster, Rut Bouwhuis, Abubakr Abdulatipov en Vincent Schreurs.