Wedstrijdreglement

Het wedstrijdreglement word toegepast bij ieder toernooi. Er zit verschil in het reglement voor junioren en senioren.

JBN Ledenpas kwijt?
Bij de wedstrijden heeft elke judoka een ledenpas nodig om deel te nemen. Mocht je deze kwijt zijn dan kan je via http://www.jbn.nl/webshop een nieuwe pas aanvragen. Deze wordt binnen 2 weken naar u toegestuurd.

De Laatste Wijzigingen
1. Hansoku Make bij Grabbing
Het toepassen van grabbing (het vastpakken onder de band) wordt thans direct bestraft met hansoku maké. Deze directe hansoku make geldt dan voor die ene betreffende wedstrijd. De reden om tot directe hansoku make over te gaan is als volgt:

In navolging op het internationale reglement.

– De interpretatie over het begrip grabbing is thans duidelijk genoeg bekend zowel bij judoka’s als scheidsrechters.
– Het begrip grabbing wordt genuanceerder toegepast dan bij aanvang.
– Het komt nog zelden voor.

2. Onjuiste Judogi
Internationaal wordt de judoka bestraft met hansoku make als hij/zij met een onjuiste judogi op de mat verschijnt. Bij de JBN hebben we vorig jaar een overgangsregel ingevoerd dat we de judoka nog één keer de gelegenheid geven de judogi te mogen wisselen. Deze regel blijft voorlopig van kracht.

3. Pilot Kumi kata boven de band bij Jeugdreglement.
Binnen het jeugdreglement is een pilot van start gegaan waarbij kumi kata beneden de band niet meer is toegestaan. Dat betekent dus ook dat de uitzonderingen die in het seniorenreglement bij grabbing gelden, zoals het mogen pakken van het been bij overnames, combinatietechnieken of crossquard gripp, niet zijn toegestaan. Dus in alle gevallen is alleen kumi kata boven de band toegestaan. Bij overtreding hiervan zal dan een shido als bestraffing gelden, de tweede maal weer shido enz. tot de vierde maal toe is hansoku maké .

4. Worsteltechnieken
Bij worsteltechnieken (zoals bijv. Bearhug pakking) wordt onmiddellijk mate geroepen. Ook al wordt deze pakking onmiddellijk gevolgd door een werptechniek. De tweede keer in dezelfde wedstrijd betekent shido enz.

5. Crossquard grip
Als een judoka tot deze pakking komt dient deze pakking onmiddellijk gevolgd te worden met een aanval. De crossquard grip die niet gevolgd wordt door een aanval wordt sneller bestraft met een shido. Als een crossguard grip wordt toegepast, mag de tegenstander wel direct een aanval op het been maken (toegestane grabbing)

Klik hier om het volledige wedstrijdreglement te bekijken.