Succes op Dutch Open Espoir in Eindhoven

DRIE MEDAILLES OP DUTCH OPEN IN EINDHOVEN

De Enschedese judo club Stichting Judosport Oost heeft afgelopen weekend uitstekend gepresteerd op de Dutch Open Espoir en wordt als club derde in het club klassement!

Daan Moes pakt net als vorige jaar het goud -50kg en Rut Bouwhuis het zilver in de klasse tot 44kg. Naomi Overkamp wint het brons in de klasse tot 70kg. Owen Taylor behaalt een vijfde plaats.

Uitgebreid verslag van de wedstrijden:

Op zaterdag was het voor de -18 judoka’s voorlopig de laatste meetmoment op Nederlandse bodem.

Bij de mannen kwamen Daan Moes, Nick Meijer, Vincent Schreurs, Damian Mulder, Jorn Barneveld, Petros Reinders, Kay Magrie en Kion van den Bos in actie.

In de klasse tot 50kg liet Daan Moes (Almelo) zien dat hij de beste Nederlander is in zijn gewichtsklasse. In de eerste ronde wordt Emilio Otte verslagen met een Waza-Ari. In de tweede ronde wordt er met aanvallend judo gewonnen van Lennart Most. In de kwartfinale stond de sterke Thomas Lemaire tegenover Daan. Deze werd met ippon gewonnen waardoor Daan tegen Van Gerwen in de halve finale stond. De partij ging gelijk op en in de laatste minuten kon Daan zijn tegenstander overklassen door op hoog tempo zijn tegenstander te verslaan. In een Nederlandse finale tegen Naut van Dam wierp de Almeloër met een mooie ko uchi gari zijn tegenstander vol op zijn rug. Hierdoor won Daan net als vorige jaar de Dutch Open en is zeker van de European Cups de komende maanden.

In dezelfde gewichtsklasse won Nick Meijer zijn tweede ronde met een armklem van Dario Maaskant. De partij tegen de Zwitser Cedric Gauch ging gelijk op maar in de laatste seconden kwam hij in een houdgreep terecht. In de herkansingen werd er verloren met een sode van Marco de Bruin.

De Enschede Vincent Schreurs stond in de klasse tot 55kg op de tatami. In de tweede ronde wordt er met ippon gewonnen van de Zwitser Bersnak. De Duitser Pamukciev werd in de derde ronde met armklem verslagen. De vierde ronde won Vincent opnieuw met ippon van de Duitser Martynowiscz. In de kwartfinale werd er na een moeizame partij verloren van de Belg Jos Bruggeman. In de herkansing wist Vincent geen raad met de Zwitser Adam Batsiev. Hierdoor eindigt Vincent 9e van de 75 deelnemers. In dezelfde klasse kon Damian Mulder niet overtuigen. Na zijn eerste verlies partij tegen de Italiaan Bosis werd in de herkansingen verloren.

Bij de jongens tot 60kg stonden Petros Reinders en Jorn Barneveld met veel scorend vermogen op de mat. Beide verloren hun eerste partij en moesten daardoor vele herkansingpartijen winnen om in aanmerking te komen voor het brons (8 partijen). Jorn won na een aanvallende pot van Perry Boer en daarna van Milton met een schitterende harai goshi. Ook de Engelsman Harry Lemare kon Jorn niet van het scoren afhouden. De Zweed Hannes Wesslen verloor ook met een ippon van Barneveld en zijn zesde partij tegen Jona Visser werd ook gewonnen. Na deze vele winst partijen kwam Jorn tegen de fysiek sterke Hongaar Szeredas niet tot zijn eigen spel en hierdoor eindigde zijn judo toernooi. Petros Reinders won zijn herkansing partij met een schitterende Tai o toshi van Malik Achiri uit Duitsland. In de volgende partij werd de Belg Naert werd met een armklem verslagen. In zijn vierde partij won Petros eveneens met ippon van de Engelsman Zain-Prosser. De Fransman Tristan Lefebvre hield de volgende overwinning tegen door Petros uit Vasse te verslaan.

In de klasse tot 73kg kwam Kay Magrie niet door zijn eerste ronde partij hij verloor van Hagg uit Leusden. In de herkansingen stond een bekende Van der Veld tegenover Kay. In deze partij kon Kay zijn tegenstander niet werpen waardoor hij niet meer verder mocht strijden.

De Enschedeër Kion van den Bos had pech met zijn loting en verloor van de latere kampioen Tim Fennema. In de herkansing werd Roy de Putter verslagen. Zijn volgende partij tegen Broere uit Haarlem was een spannende, maar hij kwam niet tot zijn eigen pakking en verloor hierdoor zijn partij.

Bij de meiden -18 jaar stonden twee SJO judoka’s op de mat. Ereni Bouwhuis verloor haar eerste partij van de latere kampioen Naomi van Krevel in de klasse tot 48kg (woog te zwaar voor -44kg). In de herkansing kon Ereni niet overtuigen tegen Nouira Idrissa.

In de klasse tot 70kg was er wederom succes voor de judoka uit Eibergen. De aanvallende Naomi Overkamp won haar eerste partij van de Belgische Lien Meeuwsen met een verwurging. Haar tegenstander klopte te laat af waardoor ze een aantal seconde buiten westen was. In de volgende ronde werd er snel afgerekend met Xanne van Meijbeek. In de halve finale begon Naomi goed met haar pakking waardoor Senna van Veerdonk een straf kreeg. Helaas werd een pakkingsfout fataal waardoor ze op de rug belande. De strijd om het brons was Naomi weer actief aan het judoën tegen de jonge Lena Grzesiek. Na een mooie uchi mata werd er gewonnen met houdgreep. Naomi won hierdoor haar derde medaille op een meetmoment en zal hierdoor ook goede kansen hebben op European Cups.

Op de zondag kwamen de jeugd judoka’s -15 jaar in actie. De jongens begonnen wederom het toernooi met voor SJO de volgende namen: Thijmen Pereboom, Hugo Hesselink, Di-kun Ma, Owen Taylor en Marick Pereboom.

In de klasse tot 42kg mochten de jonge Thijmen Pereboom en Hugo Hesselink gaan strijden. De eerstejaars judoka Hesselink verloor zijn tweede ronde partij van de latere kampioen Dion Blanck met ippon, maar kreeg wel een herkansing. In de herkansing liet Hugo zien al goed mee te kunnen in zijn nieuwe leeftijdsklasse. Hij won met een ippon van Wezelman en met een Yuko van der Hoeven. In de partij tegen Haarbrink kwam Hugo in een houdgreep en hierdoor was het einde van zijn eerste -15 toernooi.

De middelste van de drie Perebooms was vandaag voor het eerst in de klasse tot 42kg. De eerste ronde werd na een strafpunt niet overleeft tegen Kagermanov. De Belg verloor later zijn kwartfinale partij en hierdoor hield het toernooi op voor Thijmen.

De snelle Di-kun Ma stond vandaag zijn mannetje in de klasse tot 46kg. In de eerste ronde werd de sterke Duitser Ziehe verslagen. Ook de volgende ronde werd winnend afgesloten tegen Tyrese. In de achtste finale werd er na een snelle score verloren van Christ uit Arnhem.

In de klasse tot 50kg liet Owen Taylor zien in vorm te zijn. Hij begon zijn tweede ronde partij overtuigend tegen Van ’t Padje. De derde ronde tegen Derks ging moeizaam, maar werd op straf gewonnen. In de kwartfinale won Owen van de Fransman Baptiste Briand met een lage seoi nage. Hierdoor stond Owen in de halve finale tegen opnieuw een Fransman genaamd Castanie. De Enschedeër had geen raad met de ruige aanvallen van zijn tegenstander en moest hierdoor strijden om het brons tegen Stan Heg. Helaas kon Owen na zijn verlies niet zijn goede reeks voorzetten en verloor met ippon en wordt hierdoor vijfde.

De oudste Pereboom was vandaag niet op gewicht waardoor hij in de klasse tot 60kg moest judoën. In zijn eerste ronde werd er snel verloren van Bram Pulskens. Gelukkig haalde zijn tegenstander de halve finale waardoor Marick mocht herkansen. Helaas kon hij de partij tegen Hylke Nakken niet winnend afsluiten en kwam nog kracht te kort in de -60kg.

Bij de meiden was er wederom succes voor de SJO judoka’s. De Tukker Rut Bouwhuis leek niet te stoppen in de klasse tot 44kg. In de eerste ronde won Rut met doorsturen van Benaali uit Amsterdam. In de tweede ronde werd er snel afgerekend met Dali Lucker. In de kwartfinale won Rut haar partij met een lage seoi nage van Bente Lueb. In de halve finale strijd was Rut erg sterk in de pakking waardoor ze dominant kon judoën en haar tegenstander Milou van Amelsvoort geen kans gaf en won wederom haar partij. De finale stond een bekende tegenover haar, de Zweed Tova Granberg was vorige jaar een maatje te groot. De finale ging gelijk op maar door een houdgreep werd de partij beslist. De SJO judoka kon er nog wel uit komen, maar kon geen score meer terug maken. Volgend jaar zal Rut nog een jaar in actie komen in de -15 jaar klasse en gaan voor het goud.

Als laatste kwam Filiz Kucukonder in actie bij de
meiden -52kg. Na een vrijloting werd er met overtuiging gewonnen van Renee Eijkelboom uit Zutphen. De kwartfinale tegen Malika Bosdijk ging gelijk op en werd met een Shido in nadeel van Filiz beslist. Haar tegenstander verloor de finale waardoor ze nog kans had om brons te pakken via de herkansingen. In de wedstrijd tegen de Deense judoka Olivia Molnar ging het gelijk op waardoor er een golden score moest volgen. Filiz liet te weinig acties zijn waardoor ze op straf verloor en negende eindigt in Eindhoven.

De coaches Jermain Taylor en Sirach Cooiman kijken tevreden terug op de twee dagen in Eindhoven. De meeste judoka’s hebben vele partijen kunnen judoën en laten zien dat de vele trainingsuren lonend zijn. De meeste wedstrijdjudoka’s hebben dit seizoen gekozen voor sport en loot klassen waardoor meer trainingen in de ochtenden en avonden gemaakt kunnen worden. We kijken uit naar de komende maanden!

#trainenloont #SJO #Enschede